Een overlever van satanisch ritueel misbruik die nog in het cult- netwerk gevangen zit, heeft een sterke groep mensen om zich heen nodig. Mensen die praktisch en met gebed kunnen ondersteunen. Hierbij kun je denken aan het meerijden van werk naar huis, oppassen op kinderen, op moeilijke avonden op bezoek gaan en meebidden op cultnachten; maar denk ook aan praktische zaken zoals het repareren van kapotte camera’s of andere dingen. We zoeken mensen die volhouden en niet opgeven; die (steeds meer willen leren) begrijpen welke enorme gevechten de overlever moet leveren en dat momenten van terugval hierin vrijwel onvermijdelijk zijn. Mensen die liefdevol, betrokken en trouw zijn. Wij zoeken volwassenen met voldoende eigen emotionele volwassenheid om met de diepe gebrokenheid van de overlever om te kunnen gaan; volwassenen die een leven leiden vanuit een levende relatie met Jezus Christus. Het gaat (na uitgebreide kennismaking) om een langdurig commitment, denk aan 5 jaar of langer. Vanuit Friends of Esthers ondersteunen we netwerkvriend(inn)en vanuit onze kennis en ervaring.
- Volwassen mensen die willen leren van anderen en niet bang zijn om aangesproken te worden op fouten.
- Mensen die hun tijd en aandacht en liefde willen geven voor een ander, zonder er iets voor terug te verlangen. Een beetje tijd (maar wel op structurele basis) is al genoeg.
- Mensen die een long time commitment willen aangaan met een overlever, eventueel inclusief zijn of haar gezin.
- Dat een partner (indien van toepassing) de keuze ondersteunt.
Wat bieden wij?
- Ondersteuning in de vorm van begeleiding en kennisoverdracht (cursus en meetings)
- Ondersteuning met gebed (van o.a. gebedsgroepen).
- Vreugde door nauw betrokken te zijn bij het herstelproces van een kind van God; een mens in al zijn aspecten te mogen leren kennen: de intense pijn en verwondingen, maar ook de leuke en mooie kanten en om die laatste te zien opbloeien.
- Onkostenvergoeding, als dat nodig is.
Als je vragen hebt, schroom niet om je aan te melden. Wanneer we je uitnodigen voor een kennismakingsavond kun je al je vragen stellen.
Antwoorden op je vragen
‘’Ik wil me misschien wel inzetten als netwerker, maar wat houdt dat precies voor mij in? En wat betekent meedoen voor mijn gezin, loop ik gevaar en wat als …?’’ Belangrijke vragen waar we bij stil staan in het kennismakingstraject.
Als je echt gaat meedoen hebben we regelmatig een teambijeenkomst met de groep netwerkvriend(inn)en waarin je je vragen kwijt kunt.en waarin we dilemma’s met elkaar kunnen bespreken.
Hoe gaat de kennismaking?
We stellen je per mail enkele vragen na het ontvangen van het ingevulde contactformulier. Als je een partner hebt vragen we jullie beiden de vragen te beantwoorden en samen naar het kennismakingsgesprek te komen. We vinden het heel belangrijk dat een echtpaar samen achter de keuze staat om te helpen, ook als alleen de man of de vrouw wil helpen.
Na het ontvangen van de ingevulde vragen zullen we een uitnodiging sturen voor een kennismakingsgesprek, tenzij de antwoorden aanleiding zijn om (op dit moment) niet te gaan samenwerken (dat laten we je dan vanzelfsprekend weten).
Wederzijdse verkenning van de taak
Tijdens de eerste kennismaking zullen enkele van onze teamleden zich voorstellen, uitleggen hoe we werken en waarom we zorgvuldige procedures volgen. We kijken samen naar mogelijke taken en bespreken mogelijke obstakels die er kunnen zijn om netwerkvriend te zijn en kijken of daar een oplossing voor is.
Wanneer na deze oriëntatie meeting zowel vanuit de hulpgever als ons een ‘ja’ is gekomen, dan zullen we op huisbezoek komen om te praten over eventuele vragen die er nog liggen en om te kijken of we een match kunnen maken met een hulpvrager/overlever. Ook maken we een aantal samenwerkingsafspraken, zoals afspraken rond veiligheid, ondersteuning en commitment.
Na deze tweede afspraak ben je (officieel) een Friend of Esthers. We bespreken concreet wat je taak wordt als netwerkvriend(in). Vanzelfsprekend kun je je grenzen en voorkeur voor deeltaken aangeven. We zullen betrokken blijven en daar waar nodig toerusting geven en altijd open staan voor je vragen.
Kost het veel tijd?
We zijn al blij als iemand bijvoorbeeld een weekend per maand gastgezin wil zijn voor een overlever of een avond in de week bereikbaar wil zijn per telefoon als dat nodig is. Ook zoeken we bv. een chauffeur die een overlever 1 x per maand naar een gastgezin wil brengen. Zo zijn er allemaal taakjes die bij de ene wel en bij de andere minder past. Als netwerkvriend(in) hoef je niet voor elke taak uren/dagen tijd te hebben. We zoeken graag naar wat passend is voor jou; ook gebed voor overlevers kan een (onderdeel van je) taak zijn. Vele handen maken licht werk.
Kortom
Ons introductieproces is dus zorgvuldig en neemt tijd in beslag. We vragen daarbij veel openheid van jou als persoon, maar dat is belangrijk omdat de overlever ook de ruimte moet voelen om in alle openheid aan te kunnen geven wat nodig is om verdere stappen in het licht te kunnen zetten.
Het zien van de stappen die een overlever maakt geeft vreugde en hoop. Het verrijkt je leven. Help je mee te bouwen aan waardevol leven?